A nyár utolsó vasárnapján került megszervezésre a X. Tárnoki Nyárbúcsúztató és Lecsófőző nap, melyen először vettünk részt a Tollforgatók versklub csapatával. Németh Györgyi nem csupán a lecsónkat "állította össze" egy remek verset is írt, melyet meg is osztott a jelen lévő közönséggel. A remek csapatmunkának köszönhetően - amiben részt vettek szó szerint kicsik és nagyok, mert Batári Rita gyermekei Izabella és Áron aktívan segítettek - egy nagyon finom tökös-magyaros lecsót készítettünk bográcsban, így ettünk egy jót sőt a hangulatunkat fokozta a zene és egy kis tánc, amivel le is mozogtuk gyorsan az elfogyasztott finom falatokat. Bár idén nem vittünk haza kupát, mindenképp nyertünk egy nagyszerű élményt, amivel elbúcsúztattuk az idei nyarat.
Németh Györgyi
A lecsó dicsérete
avagy
Hogyan készítsük, süssük-e vagy főzzük
ezt a jellegzetes magyar ételt, a lecsót.
Mindegy, hogyan csináljuk, de egy biztos,
a nyár elképzelhetetlen az olcsó, kiadós lecsó nélkül.
Íme a lecsó:
Végy egy kevés jófajta szalonnát,
de igazi füstölt legyen – az angyalát!
Ha kockára vágtad, olvaszd ki a zsírját,
piríts benne üvegesre egy pár szép makói hagymát!
(Nem lilát, felaprítva vöröset –úgy ám, az angyalát!)
S ha a fehérhúsú paprikákat -1kilónyit- már apróra vágtad,
dobd csak bele mindahányat – az apádat!
Mikor már összeesett a drága, a jófajta érett paradicsomot-
3-4 darabot –küldd menten utána!
Nagyot lendít rajta, ha egy arasznyi kolbászt,
jó debrecenit –a mindenit- csak úgy fél kézzel, lazán
belependerítesz – azám!
Vigyázz, a sózása el nem maradhat,
egy kanálka erős fűszerpaprika csípős ízt adhat.
(Aki nem szereti, az mellőzheti, így elkerüli a kétszeri izgalmat.)
S ha már őket jól összerotyogtattad,
hagyd magukra kicsit, hadd párolódjanak.
No, de ezzel még nincs vége a lecsókalandnak:
Főzhetsz hozzá rizst külön magadnak
vagy 4-5 felvert tojással dúsítva adod családodnak.
De bárhogy is csinálod, ha a fentieket kipróbálod –
végtére is zamatos LECSÓ kerül az asztal terítékre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése